Kirkene i Sunndal
Tilgjengelighetserklæring

Alle nettsider krever nå en tilgjengelighetserklæring. Denne kan du lese ved å klikke på linken under

Les tilgjengelighetserklæringen
VIELSE

KALENDER

søndag 25 februar
Hov kirke
søndag 3 mars
Ålvundeid kyrkje
Hov kirke
søndag 10 mars
Hov kirke
søndag 17 mars
Hov kirke
Ålvundeid kyrkje
søndag 24 mars
Hov kirke
fredag 29 mars
Hov kirke


Vi tenker på å gifte oss i kirka. Hva skal vi gjøre?
 – Ta kontakt med kirkekontoret for å snakke om tid og sted. 

Hvor lang tid i forveien må vi bestille kirka?
– Det er ikke noen spesiell tid, men det må passe for prest og organist m.fl. og hvis andre ønsker å gifte seg samme dag må vi prøve å tillempe det. Snakk med Kirkekontoret om dette. 


Må vi ordne papirer først?
– I Norge er det slik at Folkeregisteret skal bekrefte at det ikke er noen ”hindring for ekteskap”. Snakk gjerne med Kirkekontoret om dette. Dere skal da sende inn til Folkeregisteret hver deres ”Erklæring fra brudefolkene” der dere svarer på noen enkle spørsmål. Dere må også ha en forlover hver som også sender inn en ganske enkel ”Forlovererklæring”. Dette kan gjøres på papir eller på nett: https://www.skatteetaten.no/skjema/provingsattest/
https://www.skatteetaten.no/skjema/q–0151–forlovererklaring/  
Kort tid senere får dere en ”Attest om prøving” fra folkeregisteret der det står at det ”etter norsk lov ikke er noen hindring for ekteskapet”. Da kan vigsel finne sted – innen 4 måneder etter at attesten er utstedt. Det er de samme papirene enten man ønsker å gifte seg i kirka eller borgerlig.   

Kan alle gifte seg i kirka?
– Alle som er medlemmer av Den norske kirke har rett til å bli viet i kirka der man bor. Som oftest ordner det seg også om man ønsker å gifte seg i en annen kirke. Men presten har ikke plikt til å vie alle. Snakk med kirkekontoret eller presten om dette. 

Koster det noe å gifte seg i kirka?
– Det koster ikke noe å gifte seg i kirka i Sunndal hvis minst en av partene bor i Sunndal. Hvis begge bor i en annen kommune, kan det koste litt. Snakk med kirkekontoret om det.

Kan man gifte seg i all stillhet?
– Før i tiden måtte ”det lyses til ekteskap” god tid i forveien, men nå er det nok at ”prøvingsattesten” foreligger, og det er ikke nødvendig å kunngjøre det på forhånd. Men straks vielsen har funnet sted, sender vi inn melding om det til Folkeregisteret, og fra da av er det i prinsippet en offentlig sak. 

Hva er ”kontorvigsel”?
– Vi pleier å skjelne mellom kirkebryllup og kontorvigsel. Kirkebryllup er ”full pakke” med organist og musikk og gjester, mens ”kontorvigsel” er en enkel seremoni uten musikk og bare noen få tilstede.  Minimum må to vitner være tilstede, vanligvis forloverne. 
Den Norske Kirke

Søk i kirken.no:

  
Kontaktinfo

Kirkekontoret
i Sunndal
Prestvegen 15

6600 Sunndalsøra

Telefon: 
71 69 23 00


Epost: post@sunndal-kirke.no

Åpningstider:
Mandag - fredag
10:00-14:00